Al Faham Chicken kabab Indian most popular recipes
INGREDIENTS
Whole chicken with skin less : 6 nos
Onion : 5 dices chopped
Ginger : 5 inch piece
Garlic : 2. cloves
Green Chillies : 6 nos
Tomato : 5 nos
Curd : 2/3 liter
Lemon extract : 3 lemons
Salt , Pepper : As needed
Olive oil : 5tsp
Arabic Masala : 3 tsp
For Arabic Masala
preparation
2 cup cumin seeds (whole)
3cup fennel seeds (whole)
4cup cinnamon sticks
5 cup coriander seeds (whole)
2/3 cup pepper corns (whole)
3/4 cup dried red chillies (whole)
3/4 tbsp turmeric powder
Preparation of Al faham Chicken
Divide each chicken lengthwise into pieces.
Blend the ingredients Onion, Ginger, Garlic, Green chillies, and tomato into a fine paste.
Mix the curd, lemon extract, Arabic masala, salt, pepper powder and olive oil and add the #2 paste to this.
Spread this paste over the chicken pieces thorughly and keep it for 6-7 hours.
Grill it and serve alfaham hot with Khuboos, Appam, Idiyappam etc..
PS : Arabic Masala is almost same as the Indian Garam Masala. If you are in the middle east, its available under names like Bezar. If you want to prepare it locally, you can follow these instructions adapted from The Complete United Arab Emirates Cookbook. Add the cumin seeds, fennel seeds, cinnamon sticks, coriander seeds, pepper corns and dried chillies into a frying pan and roast over a low flame, stirring it continuously, until the spices turn golden color. Remove from heat and grind in a blender. Keep in an air tight container.
सामग्री
पूरी त्वचा के साथ कम चिकन: 6 नग
प्याज: 5 दाने कटा हुआ
अदरक: 5 इंच का टुकड़ा
लहसुन: 2. लौंग
हरी मिर्च: 6 नग
टमाटर: 5 नग
दही: 2/3 लीटर
नींबू का अर्क: 3 नींबू
नमक, काली मिर्च: आवश्यकतानुसार
जैतून का तेल: 5tsp
अरबी मसाला: 3 चम्मच
अरबी मसाला के लिए
तैयारी
2 कप जीरा (पूरी)
3 लीटर सौंफ़ बीज (पूरे)
4 इंच दालचीनी चिपक जाती है
5 कप धनिया के बीज (पूरी)
2/3 कप काली मिर्च कॉर्न (पूरी)
3/4 कप सूखी लाल मिर्च (पूरी)
3/4 बड़े चम्मच हल्दी पाउडर
अल फेहम चिकन तैयार करना
प्रत्येक चिकन को लंबाई में टुकड़ों में विभाजित करें।
प्याज, अदरक, लहसुन, हरी मिर्च और टमाटर को बारीक पेस्ट में मिलाएं।
दही, नींबू का अर्क, अरबी मसाला, नमक, काली मिर्च पाउडर और जैतून का तेल मिलाएं और # 2 पेस्ट को इसमें मिलाएं।
इस पेस्ट को चिकन के टुकड़ों के ऊपर फैलाएं और इसे 6-7 घंटे के लिए रख दें।
इसे ग्रिल करें और खुश्बू, अप्पम, इडियप्पम आदि के साथ अल्फहम गर्म परोसें।
PS: अरबी मसाला भारतीय गरम मसाला के लगभग समान है। यदि आप मध्य पूर्व में हैं, तो यह बेजार जैसे नामों के तहत उपलब्ध है। यदि आप इसे स्थानीय रूप से तैयार करना चाहते हैं, तो आप द कम्प्लीट यूनाइटेड अरब अमीरात कुकबुक से अनुकूलित इन निर्देशों का पालन कर सकते हैं। एक फ्राइंग पैन में जीरा, सौंफ के बीज, दालचीनी की छड़ें, धनिया के बीज, काली मिर्च और सूखे मिर्च डालें और धीमी आंच पर भूनें, इसे लगातार हिलाते रहें, जब तक कि मसाले सुनहरे रंग के न हो जाएं। एक ब्लेंडर में गर्मी और पीस से निकालें। एक एयर टाइट कंटेनर में रखें।
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